Kiruna kommun är så mycket mer än stad, gruva/LKAB, fjäll, Icehotel och Esrange. Friluftsliv och natur bjuder på ett rikt utbud. Här finns det mesta för den som vill uppleva något, frisk luft,  jakt och fiske samt ett levande föreningsliv. Sommar som vinter kan man hitta aktiviteter. Det samiska ordet för ripa, Giron, gav Kiruna sitt namn.

Lapplandsmästerskapet vid Stenbacken på Torneträsk, en tävling i pimpling, firarde 65:e omgången våren 2018. Den gick av stapeln 28 april. 1 250 deltagare tävlade  och därav 351 stycken i 3 mannalag. Prisbordet uppgick i år till cirka 300 000 och Kiruna Handbollsklubb gjorde ett mycket bra jobb. Reportage i nummer 2 2018 av Bland Fjällen.

KJF:s Pimpelkommitté har tidigare år arrangerat denna anrika tävling med gott resultat både på antal tävlande och på prisbordet. Men på grund av bristande intresse blev det ingen föryngring och vi fick lägga ned vår pimpelsektion för några år sedan.

Vi bad andra föreningar om hjälp för att ha kvar tävlingen och Kiruna Handbollsklubb arrangerar åter tävlingen i år .

Som tidigare kan man lösa individuellt startkort eller lösa startkort i tremannalag. Tremannalaget deltar även i den individuella tävlingen. 
Man deltar även i 2 klasser: Ädelfisk eller Ogräsfisk.
Fisklösa lägger efter tävlingen sitt startkort i en låda och deltar i en utlottning av priser.
Batteridrivna borrar är tillåtna.

Segrare och Lapplandsmästare 2018 blev Olavi Hartikainen som med 3 fiskar på totalt 1 563 gram tog hem titeln.

1a pris i lagtävlingen 2018 gick till tremannalaget Dennis Lindgren (håller i kuveret med pris) Helge Töyrä och Roger Sundgren. De fick sammanlagt 2 052 gram.

Bilder från Lapplandsmästerskapet 2018, Johan Enback.

Väder, fisk och fågel.

Skogsfågeln har haft bättre föryngringen än fjällriporna. De kalla och snöiga vårar (2016 & 2017) har varit dåliga för ripkycklingarna.

Laxfiskarna i våra älvar och stora delar av norra euroasien verka må allt mer dåligt. Vi blev uppringda av en forskare i norra Ryssland, för några år sedan, som undrade vem hon skulle tala med i Sverige om detta. Hänvisade henne till Umeå Universitet eller SLU.

Ripinventeringarna i augusti 2017 gav ännu sämre resultat än 2016 redan låga antal. På kalfjällsområdet norr om Järämää och Tsåkktså fann inventerarna enbart reden med okläckta ägg i.

2018 inventering i Pirttivuopio hade något bättre resultat än året före. Sommaren var rekorvarm och torr i stora delar av Sverige.

Allt mer laxar flyter runt som zombier i älvarna och har svåra skador i skinnet. Döda fiskar hittas i vattnet och på
stränderna och forskarna tror att värmen gynnar svampangrepp.

Ripinventeringen i augusti 2019 visar ett blandat resultat. Rekord enligt en del eller normal föryngring enligt andra. Små kullar och små kycklingar på en del ställen. Men de områden som inventeras är små i jämnförelse med hela fjällkedjan.

Våren 2019 var varm och det tunna snötäcket smälte bort fort. Vårfloden uteblev i stort sett. Sedan i början av juni blev det kallare med snö i fjällen runt skolavslutningen och fram till efter midsommar. Sommaren var i stort blåsig, molnig och sval. Med rekordlågt vatten i många älvar och sjöar.

Laxsjukan förbryllar fortfarande forskare och andra. Den verkar bara fortsätta sprida sig. Nya observationer och fler älvar drabbas. Klimat, miljögifter eller vad?

Återstår att få höra vad det verkliga resultatet av årets fågeljakt blev, av jägarna.

Motiv för fotografer saknas inte här omkring. Vi får in många fina fotografier av vår "egen" fotograf Markku Nurmilampi. De kan ses i vår tidning Bland Fjällen.

Det finns sjöar vars KJF har varit aktiva och inplanterat fiskar med varierande resultat.  Vår fiskesektion har varit aktiv sedan KJF grundades och föreningen  firade 90 år 2017.