Kiruna kommun är så mycket mer än stad, gruva/LKAB, fjäll, Icehotel och Esrange. Friluftsliv och natur bjuder på ett rikt utbud. Här finns det mesta för den som vill uppleva något, frisk luft,  jakt och fiske samt ett levande föreningsliv. Sommar som vinter kan man hitta aktiviteter.  Det samiska ordet för ripa, Giron, gav Kiruna sitt namn.

Bilder från Lapplandsmästerskapet 2018, Johan Enback.

Lapplandsmästerskapet vid Stenbacken på Torneträsk, en tävling i pimpling, firarde 65:e omgången våren 2018. Den gick av stapeln 28 april. 1 250 deltagare tävlade  och därav 351 stycken i 3 mannalag. Prisbordet uppgick i år till cirka 300 000 och Kiruna Handbollsklubb gjorde ett mycket bra jobb. Reportage i nummer 2 2018 av Bland Fjällen.

KJF:s Pimpelkommitté har tidigare år arrangerat denna anrika tävling med gott resultat både på antal tävlande och på prisbordet. Men på grund av bristande intresse blev det ingen föryngring och vi fick lägga ned vår pimpelsektion för några år sedan.

Vi bad andra föreningar om hjälp för att ha kvar tävlingen och Kiruna Handbollsklubb arrangerar åter tävlingen i år .

Som tidigare kan man lösa individuellt startkort eller lösa startkort i tremannalag. Tremannalaget deltar även i den individuella tävlingen. 
Man deltar även i 2 klasser: Ädelfisk eller Ogräsfisk.
Fisklösa lägger efter tävlingen sitt startkort i en låda och deltar i en utlottning av priser.
Batteridrivna borrar är tillåtna.

Segrare och Lapplandsmästare 2018 blev Olavi Hartikainen som med 3 fiskar på totalt 1 563 gram tog hem titeln.
Andra pris togs av Helge Töyrä med 2 fiskar på totalt 1 458 gram.
Tredje pris tog Eilert Fors som också segrade i "ogräsklassen" med en lake på
1 630 g.
Med 3 mannalaget, där de kom trea, tog Eilert Fors också hem ett fint pris i lagtävlingen med ett presentkort på en helikopterresa. Något av en storslam för Eilert Fors med andra ord!

1a pris i lagtävlingen gick till tremannalaget Dennis Lindgren (håller i kuveret med pris) Helge Töyrä och Roger Sundgren. De fick sammanlagt 2 052 gram.
I "fisklösa- klassen" vann Heikki Karlsson ett fint pris då hans startkort drogs i lotteriet och han belönades med 10 000 kronor.

Skogsfågeln har klarat föryngringen något bättre än fjällriporna den sista tiden. De senaste årens kalla och snöiga vårar har varit dåliga för kycklingarna.

Det talas om rekordår för skogsfågel nere vid kusten och i Tornedalen. Läget i Kiruna kommun är fortfarande ett frågetecken.

Ripinventeringarna i augusti 2017 gav ännu sämre resultat än 2016 redan låga antal. På kalfjällsområdet norr om Järämää och Tsåkktså fann inventerarna enbart reden med okläckta ägg i.
2018 inventering i Pirttivuopio hade bättre resultat än förra året.

Motiv för fotografer saknas inte här omkring. Vi får in många fina fotografier av vår "egen" fotograf Markku Nurmilampi. De kan ses i vår tidning Bland Fjällen.

Det finns sjöar vars KJF har varit aktiva och inplanterat fiskar med varierande resultat.  Vår fiskesektion har varit aktiv sedan KJF grundades och föreningen  firade 90 år 2017.