Som medlem kan du arrendera arkplats på någon av våra 17 arkområden.
16 arkområden ligger längs med Torneträsks stränder samt en uppe vid sjön Nakeri.
Just nu har vi drygt 720 arkplatser.
På grund av stort intresse har vi långa köer till dessa arkplatser och vi gör allt för att ge plats åt så många som möjligt.
 

Stenbackens arkplats 28 april 2018.

Arkarrende

Fr o m 2017 höjs arkarrendet till 400 kr/år. Höjningen börjar gälla allt eftersom de gamla 5-årskontraktet går ut.
Arrendet betalas tillsammans med medlemsavgiften senast sista januari, varje år. Kontraktet är fortlöpande och räknas som förlängt när vi får in den årliga betalningen. Vi skickar alltså bara ut ett kontrakt första gången ni betalar det nya arrendeavtalet. 

Vi skickar ut färdgifyllda inbetalningskort och brev om detta, i slutet av året, allt eftersom, till de berörda arrendatorerna.

Stenbackens arkplats 28 april 2018. Lapplandsmästerskapet i full gång. Foto i Bland Fjällen nr 2 2018.

HISTORIK
Den första arken byggdes av Ragnar Eriksson i Abisko år 1935.

De små hemmabyggen kallade fiskearkar och kring 1940-talet hade de blivit så många att det började väcka uppmärksamhet.

En ark är i princip ett litet "hus" på medar, som är flyttbart. Ofta med ett eller flera hål i golvet som man kan pimpla i. 

Så småningom fick stränderna kring Torneträsk ett skräpigt utseende. Kommunen och Länsstyrelsen började utreda saken. KJF fick i uppdrag att sköta om och administrera de arkplatser som skulle byggas.
Arbetet med att bygga dem satte igång i början av 1980 talet.

Arkplatstomten var tänkt till att förvara arken på när den inte användes. I byggloven slogs fast att KJF skulle uppföra toalett och soprum till varje arkplatsområde.

Utvecklingen går snabbt. De första små enkla man satt och pimplade i
och var uppfällbara av tältduk eller av träskivor, till masonitskivor, LKAB Fritidsarken i glasfiber på 1970-talet, till dagens "huslika" varianter. Dagens arkar kan vara små röda stugor med vita knutar och ha treglasfönster, isolering, solceller, välutrustade med moderniteter. Ofta med gasolkök och gasolvärmare av olika varianter. Arklivet för de flitiga kan dra ut på tiden så en del har byggt bastuarkar som de drar ut på isen.

Efter en period av stiltje har intresset vuxit hos en yngre generation. Nu har föreningen långa köer på sina olika områden.

Det har vuxit till drygt 720 arkplatstomter fördelade på 17 olika områden, som medlemmarna i KJF kan arrendera.

LÄSTIPS:  Arkar 2004 Byggförlaget.
ISBN 91-7988-247-1
Det gjordes även en dokumentärfilm till SVT samtidigt som boken.

Pimpellucka i en Tuollaark.

Plåtark på den gamla arkplats 4 som då kallades Stupet. Från branten rasade sedemera ned stora stenar som gjorde en flytt av arkplatsen nödvändig.

När snålblåsten viner och snön yr kan det vara skönt att ha en ark.
Rolf Tiensuu byggde den uppfällbara tältarken som blev åttakantig - Kirunaarken. Från en kubikmeter hopfälld till tio kvadratmeter uppfälld på 10 minuter. Inspiration till sin ark fick han från samernas kåtor som är åttakantiga med värmekällan i mitten. Mer om detta och mycket annat i boken Arkar.

Abisko från Torneträsk

Abisko arkplats. Foto Annette Widmark.

Gammalt skräp

Tyvärr så står det många gamla arkvrak och skräpar efter stränderna, övergivna sedan länge. Vi har kontaktat Länsstyrelsen om dessa och det är dit ni kan vända er om ni hittar sådant ute i naturen.

Men en del arkar på våra arkplatser börjar närma sig skrotstadiet med råge! 

På våra arkplatsområden har KJF och arrendatorer skyldighet att ha ordning och reda.
Vi kommer att bli tvungna att göra en översyn av skicket på arkarna ute på arkplatsområdena snart. Det är många som ringer och klagar på trasiga eller mögliga illaluktande arkar. Man riskerar att både mögel och ohyra sprids.

Om ni inte längre använder er ark, så kan ni sälja en användbar ark och med den överlåta arkplatsen till den nya ägaren. Eller säga upp platsen och ta bort arken.